Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Nap 2016.

Hűség keresztény hitünkhöz, hűség magyarságunkhoz

 Ezzel a mottóval került megrendezésre 2016. november 5-én az Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Nap Kiskunhalason, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium kollégiumában. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye negyedik alkalommal szervezte meg ezt a programot, amely sok fiatalt hozott össze 17 településről. Még a határon túlról, Szabadkáról is érkeztek érdeklődő fiatalok. A fotókat itt nézheted meg.

   A mostani találkozó alapgondolatát Böjte Csaba ferences atya gondolatai ihlették, aki szerint nem csupán a bevándorlóktól kell féltenünk országunkat és kultúránkat, hanem legalább annyira a „lagymatag keresztényektől”, azoktól, akik nem őrzik hűségesen keresztény hitüket és magyarság iránti szeretetüket. A keresztény vallásgyakorlat lanyhulása és az európai nemzetek társadalmi-kulturális elgyengülése okozza, hogy nem tudjuk kellő hatékonysággal és emberséggel kezelni a jelen problémákat. Hogyan vehetnénk komolyabban a vallási kötődésünket? Mi minden veszélyezteti a keresztény hit erejét és tisztaságát, illetve a nemzetünk iránti helyes elköteleződést? Ezekre a kérdésekre kerestük közösen a választ. A szentmisében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek atya kiemelte, hogy az ötvenhatos forradalom évfordulója és Szent Imre herceg ünnepe különösen is aktuálissá teszi a felvetett témát. A szentmisét Dr. Finta József atya előadása követte, majd csoportbeszélgetések és csoportmunka segítségével mélyítették el a fiatalok a hallottakat. Elhangzott egy kis beszámoló Hatházi Róbert ifjúsági referens atyától az egyházmegye ifjúsági programjairól. Ezt követően Sáli Levente kiskunhalasi festőművész mutatott be gyönyörű homok-animációt, amely szintén kapcsolódott az összejövetel központi gondolatához. Végül közös vacsora és egy kis mulatozás zárta le a programot késő este.

      Hálásan köszönjük mindazok munkáját, akik lehetővé tették ennek a színes, értékes rendezvénynek a létrejöttét. Elsősorban a házigazda halasiak lelkes szervező munkáját: atyákét, hitoktatókét, ifjúsági közösségekét. Köszönjük a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség és Kiskunhalas város Önkormányzata anyagi támogatását, a helyet adó iskola vezetőinek, munkatársainak értékes hozzájárulását. Reméljük, hogy az idei Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Nap sikere lendületet ad fiataljainknak, hogy Isten segítségével komolyabban vegyék mind vallásukat, mind pedig magyarságukat.
 Dr. Finta József  általános helynök, kiskunhalasi plébános

A 2015-ös EIKN fotói és beszámolója itt található.

Plakát: