Bajai ifjúsági élet

A BAJAI IFJÚSÁGI ÉLET

A Baja és környéki ifjúság igen aktív és nagy szeretetközösséget alkot. A fiatalok általában hetente találkoznak és élik az aktív közösségi életet.
Baján három korosztály szerint a Belvárosi és a József városi plébánián kapnak otthont a fiatalok.
Az én tisztem a két Belvárost érintő ifi közösségről hivatott néhány gondolat erejéig beszámolni:

A kisebb korosztály a kiskamaszokat a bérmálásra készülőket tömöríti. Rendkívül aktív és életteli közösség. Közös kirándulások és teljes részvét a különböző programokon. A létszámát tekintve 13-18 fő, szombatonként találkoznak, Binszki József plébános vezetésével.

A nagyobb korosztály a középiskola második felében járók a 10-12. évfolyamosok, valamint az az fölötti korosztálynak ad otthont. A fiatalok nagyon sokrétűen tevékenykednek. Ifjúsági programok szervezésében és lebonyolításában és nyilván a részvétellel is vállalnak küldetést. A létszámot tekintve a csúcs 40 fő volt, de az átlagosan hasznos létszám is alkalmanként a 30 körül mozog.

A találkozásoknak a plébánia ad helyet és sokszor az éjszakába nyúló beszélgetések, nagy nevetések, az elvonult csendesség színei váltják egymást. Sokszor hihetetlen mire képesek! smiley

A közösségi alkalmak, mindig szentmisével kezdődik, ahol időnként saját ének-zenekarunk szolgál, valamint a liturgikus szolgálatokba is helyt állunk, így olvasás, ministrálás….
Az év mindig nagyon mozgalmas. Nyilván az egyházközségi élet adta lehetőségek is mindig nagy tanulságul szolgálnak, de a kirándulások, lelkigyakorlatok, a közös szervezésű bulik és a táborok fergetege adja az élet igazi ízét ennek a korosztálynak.

Havonta kerül megszervezésre a kerületi (Bajai Esperes kerület; Hercegszántó, Csátalja, Gara, Dávod, Bátmonostor, Vaskút, és rendszeresen az Érsekcsanádi és Sükösdi fiatalok) ifjúsági találkozó, melyen a házigazda szerepet mi szoktuk betölteni. Változatos az egyházi év aktualitása szerint alakítjuk a programokat. (advent- csendes elmélkedős; farsang- bulis; nagyböjt- közös keresztút stb. …)

Kiemelkedő az összetartás és az odafigyelés, „Igazán jó csapat, közösség! smiley

Retkes Zsolt atya