Egér a szószéken

Parázs Központ: - Úgy hallottam, a kecskeméti Barátoknál havonta egyszer vasárnap a fél tízes misén megjelenik teljes életnagyságban a templom egere, és te még beszélgetsz is vele a prédikáció alatt.

Robi atya: - Régóta gondolkoztam rajta, hogyan lehetne színesíteni a diákmisét. Összeismerkedtem egy családdal, ahol az anyuka bábszínésznő. Ekkor kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy érdemes lenne együtt kamatoztatni a talentumainkat. 

PK: - A szentmisén a prédikációba egyszer csak belekotyogott egy szürke kisegér. Ismertél már valakit, aki hasonlót csinált?

Robi atya: - Igen, olyan atyákat, akik báboztak, de nem éreztem úgy, hogy ezt én jól tudnám csinálni. Egy papnak az a feladata, hogy megkeresse az egyházközségében azokat, akik jól csinálnak valamit, és meghívja őket az egyházközség szolgálatára. Az én feladatom nem az, hogy mindent megcsináljak, különösen akkor, ha valakinek ez a szakmája, tehát profi ebben.

PK: - Egyszerűen felkérted Ritát?

Robi atya: - Igen. Felvetettem az ötletet, és ő nagyon lelkesen reagált. Rögtön elkezdtünk közösen gondolkodni. Kitaláltuk, hogy egér legyen a figura, a templom egere. Később a Rozmaring nevet kapta.

PK: - Tehát akkor Rita bábozik. Nagyon könnyednek, spontánnak tűnik, amit csináltok. Sokat készültök?

Robi atya: - Összeülünk Ritával, átolvassuk a vasárnapi olvasmányokat, és én elmondom, hogy ennek nyomán miről beszélnék egy prédikációban.  Mivel ő kisgyermekes családanya, jól be tudja hozni a gyermekek kérdéseit, gondolatait és a hétköznapokból vett szituációkat.  Úgy röpke másfél-két óra alatt összeállítjuk a párbeszédeket.:)

PK: - A hívek hogyan fogadták Rozmaringot?

Robi atya: - Az első alkalom után kértem visszajelzést. Nem csak a fiataloknak tetszett, hanem az idősebbek is azt mondták, hogy jobban leköti a figyelmüket, és többet visznek haza, mert Rozmaring azokat a kérdéseket teszi fel, amik őket is foglalkoztatják.

PK: - Miben más így a prédikáció tartalma?

Robi atya: - Nem hangzik el más, mint amit egyébként is elmondanék, de a párbeszédes forma miatt sokkal élményszerűbb, így jobban megmarad mindenkiben.

PK: - Mikor tartjátok a következő ilyen szentmisét?

Robi atya: - A Szent Miklós Templomigazgatóság facebook oldalán lehet utánanézni, hogy mikor találkozhatsz Rozmaringgal legközelebb. Természetesen egyéb misékre, programokra is mindenkit szeretettel várunk!
http://www.facebook.com/pages/Szent-Mikl%C3%B3s-Templomigazgat%C3%B3s%C3%A1g/238322182920984