Kapcsolattartó nap a Parázs Központban

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Parázs Pasztorális Központja, melyet a SZÉK Egyesület működtet,
2015. szeptember 19-én, szombaton 10.00-16.00-ig Kapcsolattartó napot tartott Kecskeméten, a Belvárosi Közösségi Házban, amelyre szeretettel vártuk a plébános atyákat, káplán atyákat, plébániai kapcsolattartó munkatársainkat, és - kibővítve az egyházmegyei kört - mindazokat az elkötelezett hitoktatókat és világi híveket az egész országból, akiket érdekel a téma, akik szeretnék egyházközségük életét felpezsdíteni.
Az eseményről készült fotók itt láthatóak!
Hatházi Róbert ifjúsági referens atya köszöntötte a résztvevőket, akik a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéből, Keszthelyről, Kaposvárról és Budapestről érkeztek. Azt kívántuk elősegíteni, hogy hatékonyabb lehessen egymással a kapcsolattartás és tapasztalatcsere a pasztoráció érdekében.
A nap során bemutattuk a nálunk bevált programokat és módszereinket, ahogyan mi valósítjuk meg ezeket, melyek a tapasztalatok szerint alkalmasak a közösségi élet segítésére és a nem hívők megszólítására, és kisebb energiával is megszervezhetők a legtöbb egyházközségben:
- Családi Életre Nevelés fiataloknak, szülőknek, természetes családtervezés (TCST)
- Házasság hete
- Szerelmi kalandtúra, Párkapcsolati Műhely
- Tiszta szerelem imaest
- közösségfejlesztés fiatalokkal, felnőttekkel, férfiakkal, idősekkel...

Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, a Parázs Pasztorális Központot működtető SZÉK egyesület szakmai felelőse mutatta be az egyesület "Boldogabb családokért" Családi Életre Nevelés programját, és Déri Éva biológus, SZÉK munkatárs az MFM-Projekt Ciklush-show-t. Mindezek remek preevangélizációs lehetőségek, hiszen többezer fiatalhoz eljuthat - ezen a sokak számára érthetőbb nyelven - a keresztény értékrend. Ugyanezzel a szemlélettel beszélt Déri Éva a Természetes CsaládTervezés tüneti-hőmérőzéses módszeréről, melynek legközelebbi tanfolyamát Kiskunhalason tartja, október 16-ai kezdéssel.

Néma Attiláné Ella Parázs koordinátor mutatta be a Parázs Pasztorális Központ közösségfejlesztő tevékenységét és bevált programjait. A kecskeméti megújult jegyesoktatásról, a Párkapcsolati Műhelyről Dr. Jeney Gábor családreferens atya, a kecskeméti Társszékesegyház plébánosa mondta el tapasztalatait, a műhelyt vezető házaspárokkal karöltve. Ezután összegyűjtöttük a résztvevők jó gyakorlatait is.

Parázs munkatársként sok jó ötletet kaptunk a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodájától, így megkértük a szegedi CsaládKözPont munkatársait, hogy mutassák be sokrétű tevékenységüket. Bucskóné Lehota Ágota és Bella Katalin inspiráló segítséget nyújtott a Házasság hete, Szerelmes kalandtúra és egyéb programok további szervezéséhez.
A napot Dr. Finta József pasztorális püspöki helynök buzdító szavai zárták, aki vidám útravalót adott a résztvevőknek a további elkötelezett szolgálathoz.

PPK