XI. Nemzeti Kateketikai Kongresszus

Az ajtóban állok és kopogok.”

Ezzel a mottóval került megrendezésre a XI. Nemzeti Kateketikai Kongresszus Balatonalmádiban 2016. november 24-e és 26-a között. A téma alapvetően a felnőttek megszólítása, a szülőknek a hitre nevelés közös munkájába történő bevonása volt. Nagyszerű előadások hangzottak el, mindössze csak három. Ez azért volt jó, mert a többi időt inkább gyakorlatiasabb foglalkozásokkal töltötte ki a mintegy 180 résztvevő: fórumokkal, műhelymunkákkal.

Feszített volt a program, bár a szellemi gazdagodás mellett komoly helyet kapott a lelki töltekezés és a közös ünneplés is.  Húsz évvel ezelőtt került sor ugyanis az első ilyen kongresszusra, a rendszerváltás utáni újraindulás egyik fontos mérföldköveként. Meghatottan emlékeztünk meg a májusban elhunyt Fogassy Judit nővérről, aki kezdettől fogva egyik fő motorja, élharcosa volt mind ezeknek a konferenciáknak, mind pedig a katekézis megújulásának Magyarországon. Judit nővér halálos ágyáról üzenetet intézett ennek a konferenciának a résztvevőihez, melyet mindannyian elérzékenyülve hallgattunk.

Bár tudnánk valóban „tüzes lelkűek, normálisak, de nagyon szentek” lenni, ahogyan ő biztatott minket erre!

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéből 14-en kapcsolódtunk bele a konferencia munkájába. Hálásan köszönjük a lehetőséget és a támogatást az Érsekségnek. Szintén köszönet illeti a házigazda Veszprémi Főegyházmegyét és munkatársait, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy az egész országból és a határokon túlról is érkező papok, szerzetesek, hittanárok, hitoktatók igazán otthon érezzék magukat ebben a pár napban. Sok értékes információval, ötlettel gazdagodhattunk, reméljük, sikerül is mindezt átültetnünk a saját közösségeink katekézisébe.

Dr. Finta József
általános helynök
pasztorális püspöki helynök