Pünkösdi Ifjúsági Találkozó Pálosszentkút 2017.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hagyományos tavaszi ifjúsági eseménye a Pünkösdi Ifjúsági Találkozó, amelyre idén június 2-3-án került sor Petőfiszállás-Pálosszentkúton, Ivanics Zoltán ifjúsági referens vezetésével, az ifjúságpasztorációban elkötelezett atyák és a Parázs Pasztorális Központ együttműködésével. A hétvége fókuszában ezúttal a „Bátorság!” állt a Szent László évhez kapcsolódva. Ezt a témát mélyítették el a fiatalok a különböző programok által.
A találkozón készült fotók itt láthatók.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a résztvevők egy csoportja Kiskunfélegyházáról, az Ótemplomtól zarándokol ki gyalogosan Pálosszentkútra. A 15 km-es út során énekekkel és imákkal készültek pünkösd ünnepére, miközben új barátságok is szövődhettek. Péntek este a szentmise után közösségi játékokkal mélyülhettek a résztvevők kapcsolatai, majd az esti szentségimádás nyújtott lehetőséget a lelkiség további épülésére. Sokan éltek a pálos atyák által gondozott kegyhely lehetőségeivel és az éjszakát is kint töltötték a zarándokházban. Az esti tábortűz és beszélgetések után így frissebben vehettek részt reggel a szombaton érkezőkkel a közös imán, amely a kegyhely szent kútja körül zajlott, gitáros énekekkel a Mária szobor lábainál. A nap előadója Nagy Bálint SJ jezsuita szerzetes, hivatásgondozó volt, aki előadásában gyakorlatias módon érzékeltette az Istenben élő és a Istent nélkülöző lelkiállapot jellegzetességeit, amit minden ember átél különböző élethelyzeteiben. Hogyan lehet a két különböző lelkiállapotot felismerni akár a testünk jelzésein keresztül... milyen helyzetekben éljük át a kontrollálás kényszerét, vagy hogy egyedül vagyunk... mikor lehetünk igazán szabadon önmagunk... hogyan nyílhatunk meg a Szentlélek vigasztalása előtt? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a résztvevők kiscsoportos beszélgetések keretében, ahol megoszthatták egymással eddigi személyes tapasztalataikat, tanúságtételeiket is.

Ebéd után a SZÉK Egyesület által működtetett Parázs Pasztorális Központ Bátorságpróbát rendezett, ahol a valóságban is próbára tehették magukat a fiatalok, saját élményt szerezhettek a témáról, biztonságos környezetben. Először a pálos kolostor melletti kiserdőben berendezett akadálypályán mehettek végig párosan, úgy hogy az egyik fél segítette a másik felet, akinek be volt kötve a szeme. Ezzel jelképezték az emberi és az isteni valóságot. Az akadálypálya bejáratánál egy nagy molinó fogadta a bátrakat, ahol Szent László lovagkirály arcképe és a 2. Korintusi levél igéje „... nem veszítjük el bátorságunkat” nyújtott biztatást. Vidám perceknek lehettek tanúi a résztvevők, majd tapasztalataikat egy élményernyő mellett közös megosztással is bemutathatták. Ezután csapatokban vehettek részt a további hat állomáson megrendezett ügyességi feladatokban, miután egy pajzs készítésével bemutatták csapatukat. A játék izgalmai között a nyári nagy melegben a szentkút hűs vizéből bármikor felfrissülhettek a résztvevők.

Az ifjúsági találkozót érseki szentmise zárta, melynek során Dr. Bábel Balázs érsek atya a bérmálás szentségét is kiszolgáltatta 11 fiatalnak. Az egyházmegyei találkozó résztvevői kellemesen elfáradva ám a Szentlélek erejében feltöltekezve térhettek vissza különböző közösségeikbe, hogy a hétköznapokba is megélhessék az Isten által adott kegyelem erősítő, bátorító hatását.

PPK

Plakát: