Ifjúság

Gyűjtjük a jó gyakorlatokat!
Ha tudsz az országban bárhol olyan helyet, ahol valamit jól csinálnak, írj nekünk!
info@parazskozpont.hu

A folyamatosan bővülő, gitáros énekekhez való online kottatárat itt találod!

Eddigi ötletek:

IFJÚSÁGI és MINISTRÁNS PROGRAMOK AZ EGYHÁZMEGYÉBEN  

A 2020-as és 2021-es évet helyi szervezésű, online programok jellemezték a vírushelyzet miatt.

2019. január 26. - Magyar Panama Nap. Budapest Népliget, Elek Gyula Aréna
2019. május 11. szombat - Egyházmegyei Ministránstalálkozó: Baja, Szent Balázs Ált. Iskola
2019. június 7-8. szombat – Pünkösdi Ifjúsági Találkozó: Petőfiszállás
2019. augusztus 4-11. - XXVII. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Tábor
2019. augusztus 12-16. - Egyházmegyei Ifjúsági Tábor (Ifjúsági Vezetőképző vizsgatábora) Petőfiszállás-Pálosszentkút
2019. október 11-13. „72 óra kompromisszum nélkül” Önkéntes Hétvége
2019. október 16. szerda - „Tiszta szerelem imaest”
2019. november 16. – KEFIR., Kecskemét

2018. Nemzetközi Ministráns Találkozó Róma

2017. április 29. Egyházmegyei Ministránstalálkozó, Kalocsa
2017. június 3. Pünkösdi Ifjúsági Találkozó, Petőfiszállás
2017. július 24-28. Egyházmegyei Ministránstábor, Meszesi Érseki Üdülő
2017. augusztus 6-13. XXVI. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Tábor
2017. október 13-15. 72 óra kompromisszum nélkül Önkéntes Hétvége
2017. október 18. Tiszta szerelem imaest
2017. november 4. Egyházmegyei KEFIR Ifjúsági Nap, Kiskunfélegyháza

2016. április 23.Ministráns találkozó 2016.
2013. április 13. szombat - Déli Ministránstalálkozó Vodica
2013. május 18. szombat – Pünkösdi Ifjúsági Nap Petőfiszállás
2013. július 1-5. Egyházmegyei Ministráns Tábor Baja
2013. július 24-29. – HungaRio Pécs. A Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozó magyarországi „kicsinyített mása”
2013. augusztus 4 - 11. - XXII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábor
2013. október 19. szombat – Északi Ministránstalálkozó Bugac

2011

A 2011. évben is egészen szép létszámokkal sikerült az egyházmegye ministránsait megmozgatni! Minden várakozást felülmúlt ez az esztendő, annak ellenére, hogy sok nehézséggel is szembe kellett nézni. A gyerekek minden programon nagyon aktívan és odaadással vettek részt.

A ministráns vezetőképzőn, mintegy 14 fiatal vett részt Soltvadkert, Baja, Érsekcsanád, Mélykút, Csávoly és a települések filiáiról. A befejezése ennek a programnak előreláthatóan a 2012-es évben folytatódik, valamint új létszámokkal gyarapszik.

A nyári ministráns tábor is szép létszámot produkált a kezdeti nehézségek ellenére. Kővágószőlősre terveztük a tábor helyszínét, de a létszám igen kevésnek látszott így Bátmonostoron került megszervezésre, 29 fő vett részt a programon. A korosztálybeli különbségeket is jól sikerült áthidalni (pl.: nagyok fürdeni voltak Dávodon, a kicsik kézműveskedtek, számháborúztak). Liturgikus szolgálatokat beszéltünk át a tábor ideje alatt, valamint a ministráns lelkület építése kapott hangsúlyt. Egységesen minden gyerek nagyon jól érezte magát!

A tavaszi, déli kerületek számára szervezett ministránstalálkozó Mélykúton került megszervezésre, Bolvári János plébános segítségével. A programon előadást tartott Ft. Gyöngyösi Balázs Jánoshalmi káplán II. János Pál boldoggá avatásáról, „Hogyan legyünk a hétköznapokban szentek, boldogok” címmel. Az előadás után kiscsoportos beszélgetésen vettünk részt, majd a délután folyamán a helyi ministránsok előkészületében játékos sport vetélkedőn.  A programot nagy focival zártuk! A találkozón, Csávoly, Vaskút, Bátmonostor, Gara, Baja, Érsekcsanád, Mélykút, Bácsalmás, Jánoshalma, egyházközségeinek mintegy 110 fő ministránsa vett részt!

Istennek legyen dicsőség a gyerekek szolgálatáért!
Retkes Zsolt atya, ministránsreferens

 

Hajnalhasasztás húsvét vasárnap.
Itt megnézheted a többi fotót!
A szervezést a KLIKK fiataljai, vagyis a Kecskeméti Lelkes Ifjúsági Katolikus Közösség fogja össze.

Több plébánia közös ifijúsági közössége, a Nagytemplom, Szentcsalád, és a Barátok fiataljai alkotják! Látogass el a honlapjukra!

Tiszta szerelem imaest 2012. október 3-án a Nagytemplomban.

72 óra kompromisszum nélkül - Önkéntes akció egy szuper jó csapatban! A kecskeméti fiatalok évről évre bekapcsolódnak az országos programba Hatházi Róbert ifjúsági referens vezetésével.

A kiskunhalasi csapat akciójáról itt olvashatsz, amelyet dr. Finta József pasztorális püspöki helynök vezetett.

A BAJAI IFJÚSÁGI ÉLET

A Baja és környéki ifjúság igen aktív és nagy szeretetközösséget alkot. A fiatalok általában hetente találkoznak és élik az aktív közösségi életet.
Baján három korosztály szerint a Belvárosi és a József városi plébánián kapnak otthont a fiatalok.
Az én tisztem a két Belvárost érintő ifi közösségről hivatott néhány gondolat erejéig beszámolni:

A kisebb korosztály a kiskamaszokat a bérmálásra készülőket tömöríti. Rendkívül aktív és életteli közösség. Közös kirándulások és teljes részvét a különböző programokon. A létszámát tekintve 13-18 fő, szombatonként találkoznak, Binszki József plébános vezetésével.

A nagyobb korosztály a középiskola második felében járók a 10-12. évfolyamosok, valamint az az fölötti korosztálynak ad otthont. A fiatalok nagyon sokrétűen tevékenykednek. Ifjúsági programok szervezésében és lebonyolításában és nyilván a részvétellel is vállalnak küldetést. A létszámot tekintve a csúcs 40 fő volt, de az átlagosan hasznos létszám is alkalmanként a 30 körül mozog.

A találkozásoknak a plébánia ad helyet és sokszor az éjszakába nyúló beszélgetések, nagy nevetések, az elvonult csendesség színei váltják egymást. Sokszor hihetetlen mire képesek! smiley

A közösségi alkalmak, mindig szentmisével kezdődik, ahol időnként saját ének-zenekarunk szolgál, valamint a liturgikus szolgálatokba is helyt állunk, így olvasás, ministrálás….
Az év mindig nagyon mozgalmas. Nyilván az egyházközségi élet adta lehetőségek is mindig nagy tanulságul szolgálnak, de a kirándulások, lelkigyakorlatok, a közös szervezésű bulik és a táborok fergetege adja az élet igazi ízét ennek a korosztálynak.

Havonta kerül megszervezésre a kerületi (Bajai Esperes kerület; Hercegszántó, Csátalja, Gara, Dávod, Bátmonostor, Vaskút, és rendszeresen az Érsekcsanádi és Sükösdi fiatalok) ifjúsági találkozó, melyen a házigazda szerepet mi szoktuk betölteni. Változatos az egyházi év aktualitása szerint alakítjuk a programokat. (advent- csendes elmélkedős; farsang- bulis; nagyböjt- közös keresztút stb. …)

Kiemelkedő az összetartás és az odafigyelés, „Igazán jó csapat, közösség! smiley

Retkes Zsolt atya

„72 óra kompromisszum nélkül!”

A 2014-es élménybeszámolót és fotókat itt találod!

      Három évvel ezelőtt figyeltem fel a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű önkéntes programra, amit az egész országban keresztény fiatalok csoportjai végeztek. Nagyon szimpatikusnak tűnt az ötlet, hiszen a fiataloknak szükségük van arra a tapasztalatra, hogy a közös munka is milyen jól összekovácsolhat minket, hogy nem csak a bulizás vagy egyéb szórakoztató programok lehetnek közösségépítők. Másrészt komoly tanúságtétel is a túlságosan elanyagiasodott, hitre, szeretetre szomjazó világban a monetáris hasznot nem kereső önkéntes munka, főleg ha valóban rászorulókon segítünk vele, ha valóban hasznos és szükséges munkát végzünk.

    Nagy öröm volt számunkra, hogy idén először Kiskunhalason is bekapcsolódtunk ebbe az egész hétvégét felölelő programba. A reméltnél jóval több, mintegy ötven fiatal nevezett be a „72 órába”, országosan pedig több száz településen mintegy nyolcezer keresztény fiatal dolgozott október 12-14 között.
   A több, mint ötven halasi és környékbeli fiatal négy csoportra osztva vetette bele magát a munkába: levelet gereblyéztek, lomtalanítottak a temetőben, iskolákban, óvodában, kerítést és kaput festettek az újonnan átvett Katolikus Óvodában és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolában.

Képviseltette magát a város minden középiskolája: a Bibó Gimnázium, a Szilády Áron Gimnázium, a Vári-Szabó István Szakközép, de különösen nagy örömünkre legtöbben az újonnan katolikus fenntartásba kerülő II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolából jöttek. Jó volt együtt látni a sok fiatalt a vasárnapi fél 9-es szentmisén. Az Alsóvárosi Főplébánia jóvoltából egyenpólókat, valamint egyszerű, de finom ételeket biztosítottunk a résztvevőknek, akik közül többen kérdezgették búcsúzkodáskor: „Mikor lesz legközelebb ilyen? Mikor lesz még program a plébánián? Mi biztos jövünk …”

     Annál is inkább fontos ez, mert a résztvevő fiúk-lányok között jó páran vannak, akik nem vallásgyakorlók. Az elmúlt héten, október 11-én kezdődött a Katolikus Egyházban a „Hit Éve”. A XVI. Benedek pápa által meghirdetett évben, ami 2013. november 24-ig tart, a hit átadásának, az evangelizációnak fontos feladatát helyezzük előtérbe, s a mai kor kihívásainak megfelelő módszereket keresünk. Bízom abban, hogy a mostani hétvége jó lehetőség volt Kiskunhalason a keresztény hit és élet örömének, közösségépítő erejének felvillantására a hitüket nem gyakorló emberek előtt.

  Hálás köszönet a szervezőknek: Harbula István káplán atyának, a hitoktatóknak, katolikus iskoláink pedagógusainak, a plébánia munkatársainak, a csoportvezető fiataloknak, a munkánkat igénylő, elfogadó intézményeknek, s mindenki másnak, aki segítette, támogatta rendezvényünket!

Dr. Finta József
általános érseki helynök, plébános

 

 

Egy jó terv a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági közösségeinek
építésére a "Felrázás Program". Nézd meg!

Kell egy csapat! – Ezzel a mottóval hívták a fiatalokat Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Gellért-napi ifjúsági találkozójára. Itt olvashatsz róla bővebben.  Nagyon örülünk, hogy egyházmegyéink között tovább épül a kapcsolat, hiszen a Kecskeméti Lelkes Ifjúsági Közösség (KLIKK) két tagját hívták meg gondolatébresztő előadást tartani.